Par Pelašķi

Par Pelašķi

Mūsu pašu dabas bagātību - ārstniecības augus, kurus izmantojam ne tikai pagatavojot tējas, tinktūras, uzlējumus, var izmantot arī sejas un ķermeņa ādas kopšanā un veselības uzturēšanā. Šajā ierakstā pastāstīšu par parasto Pelašķi.

RUUTe ir ieguvusi augstas kvalitātes ekstraktu – tas ir tīrs auga ūdens no pelašķa ziediem un kātiem.

Pelašķa sastāvā ir ēteriskā eļļa, kuras sastāvā ir izoprenoīdi (tādi kā monoterpēni un seskviterpēni). Viens no pelašķa, arī kumelītes terpēniem, ir hamazulēns. Šis savienojums veidojas tvaika destilācijas procesā, un atkarībā no tā daudzuma augā iegūtā eļļa var būt no dzeltenas līdz tumši zilai nokrāsai. Mana pieredze ar pelašķi ir tāda, ka destilācijas procesā veidojas tumši zils hamazulēns. Jo tumšāka krāsa, jo vairāk ir hamazulēna klātbūtne. Tā ir droša un netoksiska sastāvdaļa. Šai vielai piemīt spēcīgas pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības - aizsargā šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem. Ādas kopšanā tā ir nozīmīga iedarbības, kas pasargā ādu no dažādiem kaitīgiem vides faktoriem (vēja, saules, aukstuma). Pelašķa sastāvā ir arī flavonoīdi, un šīs dabīgās vielas uzskata par neaizstājamām sastāvdaļām dažādos uztura, farmācijas zāļu un kosmētikas līdzekļos. Tiem piemīt spēcīgas antioksidatīvas, antibakteriālas, pretiekaisuma un antimutagēnas īpašības. Augu pasaulē flavonoīdi aizsargā augus no dažādiem ārējās vides stresiem un ir kā unikāli UV starojuma filtri. Pelašķa sastāvā fenolkarbonskābes palielina asinsvadu sienu elastību, uzlabojot ādas stāvokli. Jo elastīgāka asinsvada sieniņa, jo labāka audu apasiņošana un skābekļa piegāde. Sastāvā esošās miecvielas un K vitamīns palīdz apturēt asiņošanu no brūces, tāpēc pelašķis ir tikpat noderīgs kā ceļmallapa, kad nepieciešama pirmā palīdzība nobrāzumu, iegriezumu gadījumos. Ieberzēts galvas ādā, pelašķis stiprina matu saknes, uzlabo matu veselību un veicina to augšanu.

Iepriekš teikto apstiprina tautas medicīnas tradīcija, informācija no atzītiem farmaceitiem, kā arī Eiropas zāļu aģentūras Augu monogrāfijas apstiprina pelašķa sastāvā esošo bioloģiski aktīvo vielu labvēlīgo ietekmi uz ādu, uzturot to veselumā.

RUUTe Pelašķa toniks mitrina, tonizē, nomierina, atjauno. Var lietot arī galvas ādas kopšanai. Veicina matu augšanu.

Atpakaļ uz blogu

Atstāt komentāruAtstāt komentāru